Wykonanie
Nie wiem za co tak uwielbiam
awokado, przecież jego subtelny smak jest prawie niewyczuwalny i trudno go określić, można nawet
rzec, że jest nijaki. Może za
masłową i treściwą konsystencje? Tak czy inaczej kocham
awokado i od czasu do czasu lubię poeksperymentować z tymże
owocem. Tym razem połączyłam go z
serkiem śmietankowym Almette z dodatkiem
łososia. Wyszła pyszna i całkiem syta przystawka.
Na dwie porcje:2 dojrzałe
owoce avocadosok z 1/2
cytryny1
serek śmietankowy Almette2-3 łyżki gęstego
jogurtu100 g
łososia wędzonegosól,
pieprzAwocado przepołowić, usunąć pestkę, wyjąć miąższ, dodać
sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać
serek,
jogurt i dokładnie wymieszać. Można delikatnie posolić i popieprzyć ale nie jest to koniecznie.
Łososia pokroić w nieduże kawałki i dodać do kremu, lub też po przełożeniu samego kremu do pucharków, ułożyć
łososia dekoracyjnie w kształcie różyczki. Podawać schłodzone jako przystawkę.