Wykonanie
Składniki:1 dojrzałe
awokadosól,
pieprzsok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
oliwy z oliwekAwokado przekroić na pół, wyjmujemy pestkę, ale nie obieramy ze skórki. Miąższ posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i
solą. Kładziemy na patelnie grillową i smażymy na średnim ogniu około 3-5 minut ( tylko od strony miąższu). Wykładamy z patelni i chwilę czekamy aż ostygnie. Wyjmujemy miąższ, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, doprawiamy
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i wlewamy
oliwę. Miksujemy na papkę. Jeśli nie mamy blendera użyjmy widelca. Przekładamy do słoiczka, skrapiamy odrobiną
soku z cytryny. Przechowujemy w lodówce. Używamy do kanapek zamiast
masła.