Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (17 głosów)12-15 dag
makaronu ryżowego (w kształcie tasiemek)3 łyżki
oleju25 dag oczyszczonych
krewetek3/4 szklanki
serka tofu pokrojonego na kawałki1/4 szklanki posiekanej rzodkwi2 łyżeczki
papryki1
jajko2 szklanki
kiełków fasolki mung2 szklanki pokrojonych
cebulek dymek1/4 szklanki
sosu rybnego3 łyżki
octu ryżowego4 łyżeczki
cukru1/4 szklanki posiekanych niesolonych
orzeszków ziemnychMakaron z
krewetkami po tajsku - sposób przygotowania:
Makaron zalej gorącą
wodą, odstaw na godzinę i osącz. Rozgrzej
olej, włóż
krewetki, smaż, aż zrobią się różowe (2 minuty). Przełóż na półmisek, a na tym samym
oleju podsmaż
tofu,
rzodkiew i
paprykę. Smaż 2 minuty, aż
tofu się przyrumieni. Wlej
jajko ubite jak na omlet. Smaż minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodaj
makaron,
kiełki,
dymkę,
sos rybny,
ocet ryżowy i
cukier. Smaż 2 minuty, dodaj do
krewetek i posyp orzeszkami.Łatwy sposób na przygotowanie sytego
makaronu z
pieczarkamiKrewetki na
maśle z
czosnkiem i
natkąPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu