Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Agata BaranowskaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia chińskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)400 g makaronu ryżowego wstążki2 łyżki oleju1 jajko1 cebula pokrojona w plastry2 marchewkipokrojone w słupki150 g mrożonych małych krewetek1/2 łyżeczki pasty chili1 łyżeczka koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki sosu Worcestershire1 łyżeczka sosu ostrygowego1 łyżeczka sosu sojowego1 szklanka kiełków fasoli2 młodecebulki ze szczypiorem pokrojone w kawałki 3-4 cm.1/2 szklanki pokrojonej sałaty1 łyżka suszonej szalotki (w sklepach z azjatycką żywnością) - niekoniecznieMakaron ryżowy na ostro - sposób przygotowania: Makaron zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Lekko rozmrożone krewetki obgotowujemy przez 2-3 min. Na rozgrzany w woku olej wbijamy jajko i mieszamy, aż jajecznica zacznie się ścinać. Dodajemy makaron, cebulę, marchew i krewetki i smażymy, mieszając 1 min. Dodajemy pastę chili, sosy i smażymy przez następną minutę, ciągle mieszając. Dodajemy kiełki i cebulki i całość smażymy jeszcze 2 min.Podajemy posypane szalotką i przybrane sałatą.Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywamiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu