Wykonanie
Składniki2 porcje100 g
makaronu ryżowego (płaskiego i szerokiego, 3-5 mm)2 łyżki
oleju roślinnego3 ząbki
czosnkuopcjonalnie: 1 łyżeczka suszonych
krewetekok. 8
krewetek (obranych i oczyszczonych) lub 1
pierś kurczaka pokrojona w małą kosteczkę lub 100 g
tofu2
jajka1 szklanka
kiełków fasoli mung2
dymki lub 1 pęczek
szczypiorku (biała i jasnozielona część)Sos4 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
soku z limonki2 łyżki pasty tamaryndowej*3 pełne łyżki
cukru1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki
płatków chili)Do podania: 2 łyżki prażonych
orzeszków ziemnychPrzygotowanieZagotować
wodę w garnku, dodać
makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną
wodą.Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.W dużym woku lub patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać
olej. Dodać
czosnek pokrojony na cienkie plasterki, po chwili włożyć suszone
krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę.Dodać
krewetki lub
kurczaka lub pokrojone
tofu i smażyć przez ok. 2-3 minuty. Wbić
jajka, podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.Dodać
makaron i smażyć mieszając przez ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).Na koniec dodać
kiełki i posiekaną
dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.Posypać
orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi na miazgę w moździerzu i zachowaną częścią
kiełków oraz
dymki.Wskazówki* Należy uważać na ilość pasty tamaryndowej. Jeśli jest to koncentrat (gęsty, zbity i intensywny kolor), wówczas wystarczy jej dodać 1 łyżeczkę.