Wykonanie
Aż trudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest
makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych składników, ale ja najbardziej lubię z
krewetkami.Jak we wszystkich daniach typu stir fry, najważniejsze jest wczesniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdyż samo smażenie w woku odbywa się bardzo szybko. Także rozgrzewamy woka na maxa I smażymy!Na 4 porcje:1 łyżka
oleju roślinnegoOk 100g
makaronu ryżowego ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu0.5
czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę0.5
chili drobno posiekanej2-3
dymki pokrojone w drobne kawaleczki3 ząbki drobno posiekanego
czosnku200g
kiełków fasoli mung1/3
sałaty lodowej pokrojonej w paskiGarść suszonych
krewetek (opcjonalnie)150g
krewetek (świeżych lub mrożonych)Garść
orzeszków ziemnych (opcjonalnie)2
jajka-roztrzepaneGarść posiekanej świeżej
kolendryNa sos:3 łyżki
sosu sojowego1.5 łyżki
sosu rybnegoSok z jednej
limonki1 łyżka
cukru brązowego1 łyżka
masła orzechowegoDo rozgrzanego woka wlewamy
olej I po chwili gdy
olej prawie
dymi wrzucamy
czosnek I
chili. Mieszamy I dodajemy białą część
dymki. Przez chwile smażymy ciągle mieszając. Dodajemy
paprykę I
kiełki. Po minucie dodajemy
sałatę I suszone
krewetki. Po chwili dodajemy świeże
krewetki I smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany
makaron. Na tym etapie dodajemy reszte
dymki I orzeszki I na ścianę woka wylewamy
jajka. Energicznie mieszamy żeby wszystko dobrze się połączylo. Dodajemy sos (wszystkie składniki sosu wcześniej mieszamy w miseczce) I posypujemy
kolendrą. Podajemy z kawałkiem
limonki.Smacznego!