Wykonanie
Miłość od pierwszego kęsa. Uwielbiam fuzję słodki - słony a w tym przypadku jest to połączenie idealne.Wiosenny lunch lub obiad z nutką świeżości i powiewem wschodu. Odrobina Tajlandii w domu.Polecam gorąco!
Składniki na 4 porcje:Opakowanie
makaronu ryżowego (80g)500 g
mięsa mielonego wieprzowego1 duża
dymka, drobno pokrojona
imbir wielkości ok 4 cmczerwona
papryczka chili ok 4 cm2 garści
orzeszków ziemnych, uprażonych, niesolonych1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
sosu rybnegoopakowanie
krewetek (250g)2
jajka, lekko ubitesok z połowy
limonkiopakowanie pasty Pad Thai (70g)
olej arachidowygarść świeżej
kolendryMakaron zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Ugotować w lekko osolonej wodzie.
Mięso usmażyć w woku. Odstawić.
Imbir obrać ze skórki i drobno pokroić.Papryczkę oczyścić z nasion, drobno pokroić. Dodać wraz z
imbirem do woka, całość lekko podsmażyć na odrobinie
oleju.Dodać uprażone
orzechy,
jajka i
krewetki. Zwiększyć ogień i całość podsmażyć, aż
jajka się zetną a
krewetki usmażą.Dodać
cukier,
sos rybny i pastę Pad Thai, smażyć około 5 minut. Dodać
mięso mielone,
sok z limonki i
dymkę. Całość dokładnie wymieszać i smażyć w woku jeszcze około 10 minut. Na sam koniec dodać garść potarganej, świeżej
kolendry.Podawać z
makaronem ryżowym, skroplone
sokiem z limonki.Smacznego!