Pad Thai w dosłownym tłumaczeniu znaczy smażyć po tajsku. Jedna z najpopularniejszych ulicznych potraw w Tajlandii. Pad Thai musi być trochę słodki, kwaśny i słony. Niby proste, ale jednak dobrze jest dodać do potrawy ćwiartkę limonki lub płatkichilli celem wyważenia smaków ;)Składniki:200 g szerokiego makaronu ryżowego250 g schabu wieprzowego100 g gotowanych krewetek black tiger3 łyżki sosu rybnegopół krążka cukrupalmowego2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki koncentratu tamaryndowego2 szalotki, pocięte w krążki2 ząbki czosnku, pocięte na plasterkiolej do smażeniajajkoszklanka kiełków fasoli mungposzatkowane i uprażone fistaszki – pół szklankiszczypta płatkówchilikolendra do przybranialimonkaNa małej patelni gotować ciągle mieszając sos rybny z krążkiem cukru, czosnkiem i sosem tamaryndowym aż cukier się rozpuści. Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Rozgrzać w woku olej na dużym ogniu. Usmażyć na złotobrązowo wieprzowinę. Przełożyć do miseczki. Wsypać makaron do woka i smażyć dodając wcześniej przygotowany sos. Makaron idealnie nasiąknie smakiem słonym, słodkim i kwaśnym. Dodać wcześniej podsmażoną wieprzowinę i krewetki, smażyć jeszcze 2 minuty. Na boku woka zrobić małą jajecznicę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać posypane kiełkami fasoli mung, orzeszkami ziemnymi i kolendrą a na boku podać ćwiartkę limonki.