Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia wietnamskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)Nadzienie:25 dag cienkiego
makaronu ryżowego10-12
suszonych grzybków chińskich10-12 dag posiekanych paluszków
krabowych (mogą być z puszki)25 dag posiekanych
krewetek35-40 dag mielonej
karkówki wieprzowej1 posiekana
cebula4 posiekane
szalotki4 posiekane ząbki
czosnku2 łyżki
sosu rybnego1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu3
jajkaOraz:1 paczka (20 sztuk) placków do sajgonek lub
arkuszy papieru ryżowego1 szklanka
cukru (jeśli używasz
papieru ryżowego)
olej z
orzeszków ziemnych do smażeniaSmażone sajgonki z
owocami morza - sposób przygotowania: Ugotuj
makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotuj nadzienie: namocz
grzybki w gorącej wodzie, odstaw je na 30 minut, aby zmiękły. Osącz i odciśnij z
wody, a następnie zmiksuj. Wymieszaj
grzyby z pozostałymi składnikami nadzienia i odstaw. Rozmroź placki ciasta na sajgonki, zawijaj w nie farsz i smaż w głębokim tłuszczu przez 10-12 minut. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z
sosem słodko-kwaśnym (przepis na stronie 308). Jeśli używasz
papieru ryżowego, przygotuj sajgonki w następujący sposób: do wysokiego naczynia wlej litr
wody, wsyp
cukier i rozpuść.
Arkusze papieru ryżowego zanurzaj w wodzie (
cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące), przekładaj na papierowy ręcznik i smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej).Sajgonki (Wietnam)Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu