ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka al'a Mania

Zapiekanka al'a Mania

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Perfekcyjnie tradycyjnie'
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 marchew
7 ziemniaków
kiełbasa krakowska
1 papryka czerwona
3 pomidory
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 kg pieczarek
50 ml oliwy
200 g mąki
200 ml mleka
30 g masła
sól
pieprz
bazylia
curry
kolendra
Zapiekanka al'a Mania - sposób przygotowania: Marchewkę, ziemniaki, pomidora, pieczarki i kiełbasę krakowską tniemy w talarki. Paprykę czerwoną tniemy w wąskie paseczki, mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni (smażąc, rozdrabniamy mięso widelcem na patelni) tylko krótką chwilę, gdyż mięso doskonale dojdzie w piekarniku. Warzywa pokrojone (oprócz ziemniaków) i kiełbasę mieszamy w misce przyprawiając oregano, bazylią, pieprzem, kolendrą, curry, solą. Przygotowujemy blaszkę do pieczenia. Przygotowujemy sos beszamelowy (odgrzewamy mleko, dodajemy masło i mąkę - mieszamy) i układamy na blasze warstwowo ziemniaki, sos beszamel, mieszankę warzyw, mięso mielone i jeszcze raz to samo. Pieczemy w 170 stopniach, około 25 minut.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/170991454/zapiekanka al a mania/p