ßßß
Fot. Marcin KlabanCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 ząbki czosnku1 czerwona cebula3 łyżki oliwy1 czerwona papryka4 marchewki1 kalafior romanescosólpieprz1 pęczek bazyliipieczywo na zakwasie (po 2 kromki na osobę)4 łyżki gotowego bazyliowego pestoBruschetty z warzywami - sposób przygotowania: Paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oliwie. Dorzucamy pozostałe warzywa i smażymy 10 minut, aż będą al dente. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Kromki pieczywa smażymy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony albo pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią. Skrapiamy oliwą, smarujemy pesto i na każdą grzankę nakładamy porcję warzyw.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu