ßßß Cookit - przepis na Wegańskie curry - krem z dyni

Wegańskie curry - krem z dyni

nazwa

Wykonanie

Ogłaszam rozpoczęcie sezonu na COMFORT FOOD! Jesień już oficjalnie wkrada się chłodem pod płaszcz i prowokuje do wyjęcia z szafy wszystkich grubych swetrów. Lubię ją, tą jesień :) jest przytulna, a przy okazji hojna - dynie, owoce lasu, śliwki, gruszki, jabłka... Tyle do przerobienia! :)
Dziś rozgrzewające curry na śniadanie, bo dłonie zimne, a niedziela leniwa. Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie!
Składniki:
500g dyni / 150 g ziemniaków / 100g pieczarek
2 ząbki czosnku / 3 szalotki
200g krojonych pomidorów z puszki / ćwiartka czerwonej papryka
świeża kolendra / sól i pieprz
pół łyżeczki pasty z tamaryndowca
pół łyżeczki czerwonej pasty curry - jest pikantna, uważajcie :)
(lub 2 łyżeczki przyprawy w proszku)
100ml mleczka koksowego
500ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
Do dzieła:
Krok 1. Dynię kroimy w kostkę - ja lubię ze skórką, ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą na blasze i pieczemy w piekarniku przez ok. 10 min. w temp. 180'C.
Krok 2. Szalotkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwie w dużym garnku. Kiedy się zeszkli, dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą i smażymy ok. 5 min. często mieszając.
Krok 3. Następnie wlewamy gorący bilion, dodajemy krojone pomidory, obrane i grubo krojone pieczarki, dalej pastę curry i z tamaryndowca i zagotowujemy wszystko pod przykryciem, gotując na średnim ogniu przez ok. 10-15 min.
Krok 4. Kiedy warzywa będą już miękkie odpalamy blender ręczny (uważajcie na powłoki teflonowe garnków) i blendujemy zupę na gładki krem, dodając na koniec śmietankę. Przed podaniem dodajcie siekaną kolendrę i skrojoną paprykę.
#glutenfree #vegan #lactosefree
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2018/09/weganskie-curry-krem-z-dyni.html