ßßß Cookit - przepis na Musaka, Mousakass

Musaka, Mousakass

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor kuchniabezkitu.blogspot.com
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia grecka
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (11 głosów)
- 2 ziemniaki
- 2 bakłażany
- 3 pomidory
- 50g koncentratu pomidorowego
- 1kg mięsa mielonego *
- sól; pieprz ; oregano ; bazylia ; papryka ostra ; kumin; cukier
- szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
Sos beszamelowy:
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 3 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- opcjonalnie ser do posypania (osobiście dodaję w zależności od nastroju)
Musaka, Mousakass - sposób przygotowania: 1. Umyj dokładnie bakłażana, nie obieraj. Pokrój w plastry grube na 1 cm, posól i odstaw na 30 minut. W ten sposób pozbędziesz się goryczki właściwej bakłażanowi.
2. Obierz ziemniaki i pokrój w plastry grube na 1 cm. Obsmaż na patelni z dwóch stron, tak by zyskały złoty kolor i chrupiącą skórkę.
3. Sparz nacięte pomidory, pozbądź się skórki i miąższu. Resztę zgnieć/posiekaj, byle miało konsystencje możliwie płynną. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dodaj łyżeczkę cukru.
4. Rozgrzej oliwę na patelni, zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem (nie rumień), dodaj mięso i duś, aż będzie zrumienione - co jakiś czas mieszając i "rozbijając" mięso np. widelcem (tak by nie zbijało się w grudki). Dodaj wino i duś dalej, mieszaj - wino powoli będzie odparowywać :) Dodaj pomidory z koncentratem, mieszaj ok 5 minut. Na kilka minut przed zdjęciem z ognia dosól, dopieprz, dopaprykuj do smaku. Osobiście używam papryki w płynie/przecieru paprykowego, chodzi tu o dodanie farszowi pikante
Grecka moussaka w lżejszym wydaniu [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18980251/musaka mousakass/p