ßßß
Składniki (na 2 – 3 porcje):3 – 4 pokaźne ziemniakiłyżka masła1/2 szklanki mleka1 – 2 pęczki natki pietruszkisól, pieprzoliwaPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy i gotujemy metodą standartową czyli tak jak na codzień. W między czasie obrywamy listki natki pietruszki i wkładamy je do moździerza. Ubijamy je i ucieramy. Dosypujemy szczypte soli morskiej gruboziarnistej i znów ucieramy. Dolewamy dwie łyżki oliwy i ucieramy wszystko na gładziutka masę. Gdy ziemniaki będą juz ugotowane odcedzamy je. Zdniatamy tłuczkiem lub widelcem, dodajemy masło oraz mleko i na małym gazie mieszamy wszystko razem. Od razu gdy wchłonie się mleko dodajemy paste z natki i ładnie mieszamy do uzyskania jednolitej barwy. W razie potrzeby solimy i pieprzymy do smaku. Ścieramy odrobine gałki muszkatałowej. Przekładamy do miseczki dekorując natka bądź od razu na talerze by podać wraz z innymi składnikami dania.
Smacznego:)Incoming search terms:ładnie podane ziemniakipurre z borkoł zielonych