Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs "Qmasz kaszę? Sięgaj do tradycji"Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Gryczana wątrobiana - składniki:1
jajko1 szklanka
kaszy gryczanej2 szklanki esencjonalnego czystego
bulionu wołowego300 g oczyszczonej z błon i naczyń krwionośnych indycze
wątróbki500 ml
mleka1
cebulałyżka
smalcusólpieprz czarnymajeranek otartycząber
tymianekliść laurowyGryczana wątrobiana - sposób przygotowania: Oddzielić
białko od
żółtka a
białko wymieszać z
kaszą. Wysuszyć ją w lekko nagrzanym piekarniku mieszając od czasu do czasu aby
kasza wyschła równomiernie.
Wątróbki oczyścić, zalać
mlekiem i odstawić do lodówki na 2 godziny. Odlać
mleko,
wątróbki osuszyć.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
smalec, włożyć
wątróbkę i obsmażyć po 2 minuty z obu stron, dodać
cebulę i chwilę razem smażyć. Delikatnie posolić, posypać
pieprzem,
majerankiem i cząbrem. Przykryć i pozostawić na patelni. Do garnka o grubym dnie wsypać
kaszę i mieszając podsmażyć 2 minuty, wlać
bulion, dodać
liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 1800C piekarnika. W międzyczasie posiekać
wątróbkę w drobną kostkę. Wyjąć
kaszę z piekarnika, wrzucić posiekaną
wątróbkę,
cebulkę. Dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i zapiekać jeszcze 15 minut. Gorącą
kaszę nakładać do lekko natłuszczonej filiżanki, dokładnie ubić i odwracając filiżankę wyłożyć uformowaną
kaszę na wyścielone
zieloną sałatą talerze. Udekorować i podawać z surówką jako przystawkę.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu