ßßß Cookit - przepis na Gryczana wątrobiana

Gryczana wątrobiana

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Qmasz kaszę? Sięgaj do tradycji"
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Gryczana wątrobiana - składniki:
1 jajko
1 szklanka kaszy gryczanej
2 szklanki esencjonalnego czystego bulionu wołowego
300 g oczyszczonej z błon i naczyń krwionośnych indycze wątróbki
500 ml mleka
1 cebula
łyżka smalcu
sól
pieprz czarny
majeranek otarty
cząber
tymianek
liść laurowy
Gryczana wątrobiana - sposób przygotowania: Oddzielić białko od żółtka a białko wymieszać z kaszą. Wysuszyć ją w lekko nagrzanym piekarniku mieszając od czasu do czasu aby kasza wyschła równomiernie. Wątróbki oczyścić, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 2 godziny. Odlać mleko, wątróbki osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, włożyć wątróbkę i obsmażyć po 2 minuty z obu stron, dodać cebulę i chwilę razem smażyć. Delikatnie posolić, posypać pieprzem, majerankiem i cząbrem. Przykryć i pozostawić na patelni. Do garnka o grubym dnie wsypać kaszę i mieszając podsmażyć 2 minuty, wlać bulion, dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 1800C piekarnika. W międzyczasie posiekać wątróbkę w drobną kostkę. Wyjąć kaszę z piekarnika, wrzucić posiekaną wątróbkę, cebulkę. Dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i zapiekać jeszcze 15 minut. Gorącą kaszę nakładać do lekko natłuszczonej filiżanki, dokładnie ubić i odwracając filiżankę wyłożyć uformowaną kaszę na wyścielone zieloną sałatą talerze. Udekorować i podawać z surówką jako przystawkę.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343386/gryczana watrobiana/p