Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta Dymek (JADLONOMIA.COM)
Marta DymekCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
oleju roślinnego1/3 szklanki gorącej
wody10 g
suszonych drożdżysólFarsz:1 duża
cebulaolej roślinny1 łyżeczka
cukru trzcinowegosól6 ziaren
pieprzu4 ziarna
ziela angielskiego4
liście laurowe2 ziarna jałowca2
goździki1 szklanka brązowej
soczewicy1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
tymianku1/4 łyżeczki cząbru1/4 szklanki
żurawinyczarny pieprzOraz:
mleko roślinne lub
olej roślinny do posmarowaniamały kwadratowy kawałek płótna lub gazysznurekPieczone pierogi z
soczewicą i
żurawiną - sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i wyrabiamy ręcznie lub hakiem do
ciasta drożdżowego (można też wyrobić ciasto w maszynie do wypieku
chleba). Wyrabiamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleić (w razie potrzeby dodajemy jeszcze kilka łyżek gorącej
wody). Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę, aby odpoczęło (choć nie wyrośnie), a my mamy czas na przygotowanie farszu.
Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni
olej, dodajemy
cebulę oraz
cukier i podsmażamy na małym ogniu 5-8 minut, aż
cebula się zezłoci i będzie miękka. W dużym garnku gotujemy
wodę z
solą.
Pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
jałowiec oraz
goździki wkładamy do gazy i związujemy sznureczkiem w sakiewkę. Do garnka z
wodą dodajemy
soczewicę, sakiewkę z
przyprawami oraz suszone
zioła. Gotujemy 20-25 minut, aż
soczewica będzie miękka, następnie odcedzamy ją, a sakiewkę z
przyprawami wyławiamy. Ugotowaną
soczewicę przesypujemy do dużej miski i delikatnie blendujemy lub rozgniatamy praską do
ziemniaków, tak aby niektóre ziarna pozostały w całości. Dodajemy podsmażoną
cebulę,
żurawinę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą oraz
pieprzem i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy stanowisko do lepienia pierogów oraz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każdym układamy łyżkę ostudzonego nadzienia. Czynność tę powtarzamy, aż do skończenia nadzienia. Zlepiamy pierogi i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy je
mlekiem i pieczemy 15-18 minut. Podajemy gorące na obiad lub zimne jako karnawałową przekąskę na imprezę.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu