Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta DymekFot.
Marta DymekCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Terrina porowa - składniki:6 cienkich
porów przyciętych do długości keksówki2 łyżki
oleju do smażenia1.5 l
bulionu warzywnego5 gałązek
tymiankuskórka otarta z 1/2
cytrynysól i
czarny pieprzszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejszczypta
chilli1 łyżeczka agaruTerrina porowa - sposób przygotowania:
Pory dokładnie myjemy i osuszamy. Podsmażamy (w całości) w dużym garnku na
oleju - około 5 minut, cały czas odwracając, aby przyrumieniły się równomiernie. Następnie wlewamy
bulion, dodajemy
tymianek i
skórkę z cytryny, gotujemy 20-30 minut pod przykryciem (do czasu aż
pory będą zupełnie miękkie).
Pory wyjmujemy, a
bulion cedzimy, odmierzamy pół litra (resztę można zużyć na przykład do przygotowania zupy) i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
chilli i gałką. Wlewamy do garnka, mieszamy z agarem i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Na dno keksówki wylewamy kilka łyżek
bulionu, układamy jedną warstwę
porów i porządnie je dociskamy. Polewamy kolejnymi kilkoma łyżkami
bulionu, tak aby pokrył
pory cienką warstwą. Układamy kolejną warstwę
porów, porządnie dociskając, i znowu polewamy
bulionem - nie trzeba wcale wykorzystać całego
bulionu! Na koniec przykrywamy folią, dociskamy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano zdejmujemy folię, okrawamy terrinę, odwracamy formę dnem do góry i wyjmujemy na talerz. Kroimy
ostrym nożem. Podajemy z
chrzanem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu