ßßß Cookit - przepis na Terrina porowa

Terrina porowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Dymek
Fot. Marta Dymek
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Terrina porowa - składniki:
6 cienkich porów przyciętych do długości keksówki
2 łyżki oleju do smażenia
1.5 l bulionu warzywnego
5 gałązek tymianku
skórka otarta z 1/2 cytryny
sól i czarny pieprz
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta chilli
1 łyżeczka agaru
Terrina porowa - sposób przygotowania: Pory dokładnie myjemy i osuszamy. Podsmażamy (w całości) w dużym garnku na oleju - około 5 minut, cały czas odwracając, aby przyrumieniły się równomiernie. Następnie wlewamy bulion, dodajemy tymianek i skórkę z cytryny, gotujemy 20-30 minut pod przykryciem (do czasu aż pory będą zupełnie miękkie). Pory wyjmujemy, a bulion cedzimy, odmierzamy pół litra (resztę można zużyć na przykład do przygotowania zupy) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i gałką. Wlewamy do garnka, mieszamy z agarem i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Na dno keksówki wylewamy kilka łyżek bulionu, układamy jedną warstwę porów i porządnie je dociskamy. Polewamy kolejnymi kilkoma łyżkami bulionu, tak aby pokrył pory cienką warstwą. Układamy kolejną warstwę porów, porządnie dociskając, i znowu polewamy bulionem - nie trzeba wcale wykorzystać całego bulionu! Na koniec przykrywamy folią, dociskamy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano zdejmujemy folię, okrawamy terrinę, odwracamy formę dnem do góry i wyjmujemy na talerz. Kroimy ostrym nożem. Podajemy z chrzanem.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602283/terrina porowa/p