Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Tessa Capponi-Borawska
Fot. Marcin Klaban / Agencja GazetaPoziom trudności: łatweRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3 łyżki
oliwy1 średnia
cebula lub 3
dymki1 ząbek
czosnku5 małych
cukinii1 duży
pomidor albo 1 mała puszka
pomidor ów w zalewie
sólpieprz1 łyżeczka posiekanych
ziół (
natki pietruszki ;
tymianku lub
majeranku)9
jajekOmlet z
cukinią - sposób przygotowania: Podgrzewamy
oliwę na dużej patelni i podsmażamy drobno posiekaną
cebulę i
czosnek przez 10 minut. Dodajemy
cukinię pokrojoną na cienkie talarki. Dodajemy
pomidora (obranego i pokrojonego),
sól,
pieprz i
zioła. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Lekko ubijamy
jajka, dodajemy
sól i
pieprz, mieszamy z warzywami. Wlewamy z powrotem na patelnię, przykrywamy szczelnie i gotujemy na wolnym ogniu, aż frittata będzie odchodzić od brzegów patelni. Jeżeli środek zaczyna się unosić, nakłuwamy go
ostrym nożem (albo jeszcze lepiej odsuwamy brzegi frittaty dużą łyżką, tak aby płynny środek wylewał się na zewnątrz). Kiedy się zetnie, lekko zrumieniamy pod górną grzałką w piekarniku, kroimy na ćwiartki i natychmiast podajemy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu