Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Paweł Kałuski
Fot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 bulwy
kopru włoskiego300 ml
oliwy z oliwek120 ml anyżówki2
czerwone papryki5 małych
cukinii5
bakłażanów1 główka
czosnkukilka gałązek
tymianku4 płaty alg
nori10 płatów
żelatynysólpieprzTerrina w algach
nori - sposób przygotowania: Z
kopru usuwamy grube, zewnętrzne liście, kroimy go na ćwiartki i podsmażamy na 100 ml
oliwy. Lekko solimy i dolewamy anyżówkę. Dusimy ok. 15 min. Z
papryki usuwamy gniazda nasienne, polewamy ją łyżką
oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 100°C przez ok. 10 min. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wystygnięcia.
Cukinie i
bakłażany kroimy w plastry, podsmażamy na pozostałej
oliwie z dodatkiem zmiażdżonych ząbków
czosnku oraz
tymianku. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Z
papryki usuwamy skórkę. Foremkę do terriny wykładamy folią aluminiową. Następnie układamy warstwami
bakłażana,
paprykę, fenkuła,
cukinię, i na wierzchu jeszcze raz
paprykę. Każdą warstwę przekładamy płatem alg
nori i namoczonymi uprzednio dwoma płatami
żelatyny,
żelatynę kładziemy też na wierzchu. Przykrywamy formę i pieczemy terrinę w kąpieli
wodnej, w 175°C przez ok. 20 min. Studzimy terrinę w temp. pokojowej, obciążając jej wierzch, aby warstwy dobrze się zespoliły. Gdy terrina wystygnie, wkładamy ją na 2 godz. do lodówki, po czym wyjmujemy ją na półmisek i kroimy w plastry. Serwujemy z
sałatą.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu