Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor mia.zebrowsky
Fot. mia.zebrowskyCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/2
młodej cukinii1/3
bakłażana1/2
papryki czerwonej100 g
bobu ugotowanego2
pomidory z puszki2 łyżki soku z
pomidorów z puszki + łyżka
ketchupu (ew. można zastąpić koncentratem)50 g
makaronu pełnoziarnistego penne1
białko30 g
mozzarellitymianekoreganomajeraneksól i
pieprz do smaku wg uznaniaZdrowa zapiekanka prawie z Włoch wg Michaliny - sposób przygotowania: Gotujemy
makaron ale tak, aby był trochę bardziej twardy niż al dente (pod wpływem pieczenia jeszcze zmięknie a ten na wierzchu zapiekanki stanie się fantastycznie chrupki). W tym czasie
cukinię kroimy na tarce o grubych oczkach, posypujemy delikatnie
solą i zostawiamy na chwilę aby puściła sok.
Bakłażana kroimy w cienkie paseczki, to samo czynimy z
papryką.
Bób obieramy z łupinek. Wszystkie warzywa mieszamy razem i łączymy z
pomidorami i
sokiem oraz
ketchupem.
Mozzarellę kroimy w małą kosteczkę. Ubijamy pianę z
białek. Kiedy będzie sztywna, dodajemy do niej
przyprawy i
zioła i mieszamy łyżką. Pianę dokładamy do warzyw (nie odwrotnie) i delikatnymi ale energicznymi ruchami wszystko mieszamy. Dokładamy
makaron i
ser wg naszych upodobań (tzn. ja lubię wymieszać całość razem i zostawić kilka makaroników na wierzchu, ale np. moja rodzinka woli
makaron z warzywami pod
serową pierzynka). Pieczemy ok 20 minut w 180 st. Podajemy z dobrym
ketchupem.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu