Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dominika 'Jagoda' Popławska
Fot. Dominika 'Jagoda' PopławskaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pieczone
pomidory :2 szklanki
pomidorków koktajlowych (np.
daktylowych)2 łyżki
oliwy z oliwek2-3 gałązki
tymiankusól morskaświeżo zmielony
pieprzPesto:szklanka
natki pietruszki1/2 szklanki listków
szałwii3 obrane ząbki
czosnku50 g pokruszonego
sera parmezan3/4 szklanki uprażonych
orzechów włoskich1/4 do 1/2 szklanki
oliwy extra virgin
sól morskaświeżo zmielony
pieprz450 g
makaronu fettuccini (lub innych szerszych wstążek jak tagliatelle czy pappardelle)1/2 szklanki
sera ricotta (lub
mascarpone)Pasta z
szałwiowo-
orzechowym pesto i pieczonymi
pomidorami - sposób przygotowania: 1. Nagrzać piekarnik do 200°C. W małym naczyniu do pieczenia wymieszać
pomidorki z
oliwą,
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Piec 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż skórka
pomidorków będzie lekko pomarszczona i przypieczona. 2. W międzyczasie przygotować pesto: w blenderze umieścić
natkę,
szałwię,
czosnek i
parmezan. Miksować, aż wszystko będzie dokładnie rozdrobnione. Dodać uprażone
orzechy, ponownie zmiksować. Następnie powoli wlewać partiami
oliwę do otrzymania preferowanej konsystencji. Doprawić
solą i
pieprzem. 3. Ugotować fettuccini. Odcedzić, zachowując szklankę płynu, w którym gotował się
makaron. Wrzucić
makaron z powrotem do garnka, dodać
ser ricotta oraz pół szklanki pesto, wymieszać. Dodać trochę
wody z gotowania fettuccini do uzyskania luźniejszej konsystencji sosu. Następnie dodać nieco więcej pesto do smaku. 4. Pastę podawać z wyłożonymi na wierzchu pieczonymi
pomidorkami. Można posypać tartym
parmezanem i kilkoma listkami
bazylii.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu