ßßß Cookit - przepis na Pieczony bakłażan z kaszą quinoa

Pieczony bakłażan z kaszą quinoa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Tomek Woźniak
Fot. Marcin Klaban
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 bakłażany
150 g kaszy quinoa (komosy ryżowej)
2 pomidory
garść suszonych moreli
1 pęczek natki pietruszki
oliwa
sól
pieprz
Pieczony bakłażan z kaszą quinoa - sposób przygotowania: Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180 st. C, aż zmiękną. Gotujemy kaszę quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną kaszą quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać pokruszoną fetą.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601904/pieczony baklazan z kasza quinoa/p