ßßß Cookit - przepis na Pieczone pomidory z masłem ziołowym

Pieczone pomidory z masłem ziołowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Wrońska
Fot. Paweł Kiszkiel / AG
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 pomidory Costoluto Fiorentino (lub inne mięsiste Zapotec; Master; Palla di Fuoco)
1 świeża bagietka
Na masło ziołowe:
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
10 dag masła
3 łyżki posiekanej natki
2 łyżeczki posiekanego tymianku
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
duża szczypta pieprzu
Pieczone pomidory z masłem ziołowym - sposób przygotowania: Robimy masło ziołowe: rozcieramy czosnek z solą. Przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z masła formujemy wałeczki, zawijamy je w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Pomidory przekrawamy na połówki, na wierzchu każdego kładziemy plasterek masła. Zapiekamy w temp. 180°C przez ok. 10-15 min, serwujemy z bagietką. Pomidory mogą być przystawką albo dodatkiem do mięsa albo ryby z grilla. Costoluto Fiorentino Pochodzi z Florencji. Należy do pomidorów mięsistych, przez hodowców określanych jako "beefsteak" (befsztyk). Jest duży, niekształtny, żebrowany. Ciężki, o zwartym, czerwonym miąższu, soczysty i bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje skropiony dobrą oliwą i posypany bazylią. Znakomity jest także na salsy i czatneje.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940539/pieczone pomidory z maslem ziolowym/p