Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Wrońska
Fot. Paweł Kiszkiel / AGPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4
pomidory Costoluto Fiorentino (lub inne mięsiste Zapotec; Master; Palla di Fuoco)1 świeża
bagietkaNa
masło ziołowe:1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
soli10 dag
masła3 łyżki posiekanej
natki2 łyżeczki posiekanego
tymianku2 łyżeczki startej
skórki cytrynowejduża szczypta
pieprzuPieczone
pomidory z
masłem ziołowym - sposób przygotowania: Robimy
masło ziołowe: rozcieramy
czosnek z
solą. Przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z
masła formujemy wałeczki, zawijamy je w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki.
Pomidory przekrawamy na połówki, na wierzchu każdego kładziemy plasterek
masła. Zapiekamy w temp. 180°C przez ok. 10-15 min, serwujemy z
bagietką.
Pomidory mogą być przystawką albo dodatkiem do
mięsa albo
ryby z grilla. Costoluto Fiorentino Pochodzi z Florencji. Należy do
pomidorów mięsistych, przez hodowców określanych jako "beefsteak" (befsztyk). Jest duży, niekształtny, żebrowany. Ciężki, o zwartym, czerwonym miąższu, soczysty i bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje skropiony dobrą
oliwą i posypany
bazylią. Znakomity jest także na salsy i czatneje.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu