Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Aneta KosibaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)3/4 szklanki (ok. 160 g) ziaren
amarantusa1 i 2/5 szklanki (350 ml)
bulionu warzywnego500 g
pieczarek300 g
pomidorów lub 2 puszki (400 g)
pomidorów1/4 kostki (50 g)
masła2 łyżki (30 ml)
soku z cytryny2 łyżki świeżej
natki pietruszki lub 1 łyżka świeżego
tymiankusólpieprzAmarantus z
pieczarkami - sposób przygotowania: Ziarno
amarantusa podgrzej na sucho w garnku (uważaj, żeby go nie przypalić), następnie zalej
bulionem i gotuj 15 minut od momentu zagotowania. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ziarna napęczniały.
Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w ćwiartki.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Jeśli używasz tych z puszki, odsącz je z soku.
Pomidory pokrój w plastry.
Masło roztop na patelni, dodaj pokrojone
pieczarki i przesmażaj je na średnim ogniu do momentu, aż
woda odparuje, 15-20 minut. Nie mieszaj ich za często, bo się uduszą, a nie zrumienią. Na koniec
skrop sokiem z cytryny, dopraw
solą i
pieprzem. Na patelnię dodaj
amarantusa, przez chwilę przesmażaj z
pieczarkami, na koniec dodaj
zioła i
pomidory. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Kurczak z
pieczarkami i
boczkiemPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu