ßßß Cookit - przepis na Amarantus z pieczarkami

Amarantus z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Aneta Kosiba
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
3/4 szklanki (ok. 160 g) ziaren amarantusa
1 i 2/5 szklanki (350 ml) bulionu warzywnego
500 g pieczarek
300 g pomidorów lub 2 puszki (400 g) pomidorów
1/4 kostki (50 g) masła
2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
2 łyżki świeżej natki pietruszki lub 1 łyżka świeżego tymianku
sól
pieprz
Amarantus z pieczarkami - sposób przygotowania: Ziarno amarantusa podgrzej na sucho w garnku (uważaj, żeby go nie przypalić), następnie zalej bulionem i gotuj 15 minut od momentu zagotowania. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ziarna napęczniały. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w ćwiartki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Jeśli używasz tych z puszki, odsącz je z soku. Pomidory pokrój w plastry. Masło roztop na patelni, dodaj pokrojone pieczarki i przesmażaj je na średnim ogniu do momentu, aż woda odparuje, 15-20 minut. Nie mieszaj ich za często, bo się uduszą, a nie zrumienią. Na koniec skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Na patelnię dodaj amarantusa, przez chwilę przesmażaj z pieczarkami, na koniec dodaj zioła i pomidory. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Kurczak z pieczarkami i boczkiem
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164675586/amarantus z pieczarkami/p