Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Włodek
Fot. Marcin KiełbiewskiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)60-80
ślimaków2 garście
soli2 garście
soliSos:75 ml
wody750 ml białego burgunda1 niewielka
cebulka5
goździkówpęczek
ziół (po 3 gałązki
koperekutymiankunatki)Wonne
masło :40 dag
masła40 dag
masła4 dag
szalotek3 ząbki
czosnku3 dag
natki pietruszkisólpieprzŚlimaki po burgundzku - sposób przygotowania: Żywe
ślimaki wkładamy do naczynia i szczelnie przykrywamy. Odstawiamy w chłodne miejsce (np. do piwnicy) przynajmniej na tydzień. Następnie przekładamy je do miski i zasypujemy dwiema garściami
soli. Często mieszamy, aż pozbędą się soku. Starannie płuczemy pod bieżącą
wodą. Odstawiamy i po jakimś czasie znów płuczemy. Operację tę powtarzamy 4-5
razy. Wkładamy
ślimaki do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min. Odsączamy i wyjmujemy
ślimaki z muszelek. Muszelki myjemy i zachowujemy. Odkrawamy i wyrzucamy czarne części
ślimaków. Przygotowujemy sos. Mieszamy 75 ml
wody z
winem, solimy,
pieprzymy, dorzucamy
cebulkę naszpikowaną
goździkami i pęczek
ziół. Wkładamy do sosu
ślimaki i gotujemy 3 godziny na niewielkim ogniu. Odcedzamy (sos zachowujemy). Przygotowujemy wonne
masło.
Masło topimy. Dodajemy do niego posiekane:
szalotki,
czosnek i
natkę. Chwilę dusimy, solimy i
pieprzymy. Do każdej muszelki wlewamy łyżkę sosu z gotowania
ślima-ków. Wsuwamy
ślimaka i zalewamy wonnym
masłem. Podajemy letnie.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu