ßßß Cookit - przepis na Ślimaki po burgundzku

Ślimaki po burgundzku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Włodek
Fot. Marcin Kiełbiewski
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
60-80 ślimaków
2 garście soli
2 garście soli
Sos:
75 ml wody
750 ml białego burgunda
1 niewielka cebulka
5 goździków
pęczek ziół (po 3 gałązki kopereku
tymianku
natki)
Wonne masło :
40 dag masła
40 dag masła
4 dag szalotek
3 ząbki czosnku
3 dag natki pietruszki
sól
pieprz
Ślimaki po burgundzku - sposób przygotowania: Żywe ślimaki wkładamy do naczynia i szczelnie przykrywamy. Odstawiamy w chłodne miejsce (np. do piwnicy) przynajmniej na tydzień. Następnie przekładamy je do miski i zasypujemy dwiema garściami soli. Często mieszamy, aż pozbędą się soku. Starannie płuczemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy i po jakimś czasie znów płuczemy. Operację tę powtarzamy 4-5 razy. Wkładamy ślimaki do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min. Odsączamy i wyjmujemy ślimaki z muszelek. Muszelki myjemy i zachowujemy. Odkrawamy i wyrzucamy czarne części ślimaków. Przygotowujemy sos. Mieszamy 75 ml wody z winem, solimy, pieprzymy, dorzucamy cebulkę naszpikowaną goździkami i pęczek ziół. Wkładamy do sosu ślimaki i gotujemy 3 godziny na niewielkim ogniu. Odcedzamy (sos zachowujemy). Przygotowujemy wonne masło. Masło topimy. Dodajemy do niego posiekane: szalotki, czosnek i natkę. Chwilę dusimy, solimy i pieprzymy. Do każdej muszelki wlewamy łyżkę sosu z gotowania ślima-ków. Wsuwamy ślimaka i zalewamy wonnym masłem. Podajemy letnie.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601272/slimaki po burgundzku/p