Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ludwik Lewin
Fot. TIMEMACHINEPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Salmis de palombes - grzywacz pieczony z sosem z
wina - składniki:4 gołębie grzywacze (można zastąpić
kuropatwami albo
kurczakami typu 'baby'; małymi ok. 500-gramowymi)2 cienkie plastry
szynki bajońskiej (może też być prosciutto; jamón serrano lub inna suszona solona
szynka)8 dużych
pieczarek2
marchewki1
cebula1 duża
szalotka1 ząbek
czosnkugęsi
smalec lub
oliwa do smażenia
mąka do panierowania50 ml armaniaku100 ml
czerwonego wina najlepiej madiran500 ml domowego rosołu drobiowego
sólgrubo mielony lub młotkowany
czarny pieprzbouquet garni (1
listek laurowy + 1 gałązka
tymianku + 3 gałązki
natki związane w pęczek)czerstwy
chleb lub
bułkamasło na grzankiSalmis de palombes - grzywacz pieczony z sosem z
wina - sposób przygotowania:
Tuszkę każdego gołębia kroimy na cztery części. Plastry
szynki kroimy w półcentymetrowe paski.
Pieczarki i
marchewki kroimy w plasterki. Siekamy
cebulę,
szalotki i
czosnek, szklimy w dużym rondlu na
smalcu lub
oliwie, ale nie przyrumieniamy. Kawałki gołębi obtaczamy w
mące i podsmażamy je na osobnej patelni, na
smalcu lub
oliwie wraz z paseczkami
szynki. Gdy
mięso przyrumieni się z każdej strony, wlewamy armaniak i podpalamy. Po zgaśnięciu płomienia przekładamy
mięso i
szynkę do rondla z
cebulą i
czosnkiem, dodajemy
pieczarki i
marchewki, wlewamy
wino i rosół. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy bukiecik
ziół. Zagotowujemy i dusimy godzinę na małym ogniu. Próbujemy i - jeśli trzeba - ponownie doprawiamy. Gotujemy jeszcze 20 minut bez pokrywki, aby sos odparował i zgęstniał. Kawałki
mięsa podajemy w sosie, na grzankach usmażonych na rumiano na
maśle. Resztę sosu serwujemy oddzielnie, w sosjerce. Popijamy tym samym
winem, którego użyliśmy do potrawy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu