ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Roladki wołowe w liściach chrzanu z kaszą gryczaną zasmażaną z pokrzywą - składniki:dwa plastry chudej wołowiny6 dużych pieczarek1 duża cebulatymianeksól i pieprz do smakumusztarda Dijondwa duże lub 4 średnie liście chrzanu2 szklanki bulionu wołowo-drobiowegołyżka oliwyKasza :1 woreczek kaszy gryczanej palonejgarść młodej pokrzywygarść orzechów włoskich1 ząbek czosnku2 łyżki masła1/4 szklanki bulionuRoladki wołowe w liściach chrzanu z kaszą gryczaną zasmażaną z pokrzywą - sposób przygotowania: Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oliwie przez ok 2 minuty, dodać tymianek sól i pieprz i dusić na małym ogniu ok 10 minut. Liście chrzanu zblanszować. Wołowinę rozbić i posmarować musztardą. Na plastry wołowiny wyłożyć ostudzone pieczarki z cebulą. Plastry zrolować z farszem. Roladki zawinąć w liście chrzanu. ułożyć rolady w garnku/ naczyniu do pieczenia. Podsmażyć bardzo delikatnie z obu stron, po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ja gotowałam 1,5 godziny). 1 woreczek kaszy ugotować al dente. Opłukaną młodą pokrzywę sparzyć wrzątkiem na sicie. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną pokrzywę, posiekany czosnek i posiekane orzechy włoskie. Smażyć przez 5 minut. Dodać kaszę i podlać ją lekko bulionem. Dusić jeszcze ok 5 minut, aż bulion odparuje.Grillowane roladki z cukinii i kurczaka w boczkuPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu