Wykonanie
Dziś na obiad mieliśmy gołąbki, jest to jedno z moich ulubionych dań :)
Potrzebne składniki:
por,zielona
pietruszka,
koperek,
cebula,
cebula,
sól,
pieprz,
masło,
pieczarki,
olej,
koncentrat pomidorowy,
mięso mielone wieprzowe,
majeranek,
jajko,
angielskie ziele,
liść laurowy,
kapusta włoska,
ryżSposób wykonania:Gotujemy 3/4 szklanki
ryżu na pół miękko w 1,5 szklanki
wody.Dodajemy trochę rosołku.Trochę rozrobionego z
wodą przecieru pomidorowego.Ugotowany zostawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy.Wlewamy
olej i smażymy.Solimy i
pieprzymy.
Pieczarki ścieramy na tarce.Dodajemy łyżkę
masła.
Pieczarki smażymy razem z
cebulą.
Wodę solimy.
Kapustę wrzucamy do gotującej osolonej
wody.Wykładamy osobno liście.Na miskę wykładamy
ryż,
cebulę z
pieczarkami,
porDodajemy
mięso mielone.Wrzucamy pokrojoną zieloną
pietruszkę z
koperkiem.Solimy i
pieprzymy do smaku.Wbijamy
jajko.Posypujemy
majerankiem.
Przecier pomidorowy dodajemy do kostki rosołowej/rosołu.Wkładamy tu zaś gołąbki.Na
kapustę kładziemy czubatą łyżkę farszu.Zawijamy w 1 liść,
potem w 2.Wkładamy do garnka.Dodajemy parę ziaren
ziela angielskiego i 2
liście laurowe.Przykrywamy i gotujemy do miękkości.Smacznego !