Wykonanie
Zwykle przynajmniej moja rodzina , gołąbki jemy gotowane z
sosem pomidorowym , ale można je również zapiekac ....szczerze
powiem , nie wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone ,
ryż i
kapustka , nie może wyjśc nic złego ;)
Składniki na gołąbki:- 1
włoska kapusta- 0,5 kg
mięsa wieprzowego mielonego- 1 średnia
cebula- 1 saszetka
ryżu- 1 całe
jajko- 4
liście laurowe-
pieprz mielony-
sól-
ziele angielskie-
koncentrat pomidorowyKapustę należy obgotowac we wrzątku po 20 minut z każdej strony .W międzyczasie przygotowujemy sobie farsz. Do miski wrzucamy
mięso , drobno pokrojoną smażoną
cebulkę ,
ryż , całe
jajko i wszystko dobrze wyrabiamy dłonią i przyprawiamy
pieprzem i
solą do smaku do jednolitej masy.Następnie główkę
kapusty studzimy i rozdzielamy na pojedyńcze liście , z których usuwamy twardy grzbiet. Nakładamy dużą 1 łyżkę farszu na liśc i zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu , kiedy skończy nam sie farsz. :)Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na liściach
kapusty. Całośc zalewamy sosem ( 100 g
koncentratu pomidorowego z 1,5 szkl.
wody +
przyprawy -
majeranek , sół ,
pieprz ) i zapiekamy w piekarniku 160 C ok. 50 minut .