Wykonanie
Składniki:
mięso mielone wieprzowe (
łopatka) 1 kg
ryż w torebce 1
jaja 2
biała kapusta 1/4
marchew 2
cebula 2
koncentrat pomidorowysól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskieolej do smażeniaWykonanie:
Kapustę poszatkować.
Mięso z
jajkami, surowym
ryżem,
kapustą,
solą i
pieprzem wyrobić na jednolitą masę. Formować kotlety, usmażyć.
Przełożyć do garnka, podlać
wodą.
Cebulę pokroić w piórka,
marchew zetrzeć na grubej tarce, wyłożyć na kotlety. Dodać
liść laurowy,
ziele angielskie, ziarenka
pieprzu.
Zalać koncentratem, dusić do miękkości. Uważać by się nie rozpadały. Podawać z
ryżem,
ziemniakami lub
pieczywem.Dzisiaj, przygotowując kotlety na święta, wprowadziłam innowacje. Dodałam ugotowany
ryż i zamiast dusić w garnku (zawsze martwiłam się, by się nie przypaliły) włożyłam do naczynia żaroodpornego i zapiekałam przez 40 minut.