ßßß Cookit - przepis na PULPETY Z RYŻEM I PIECZARKAMI W SOSIE WARZYWNYM

PULPETY Z RYŻEM I PIECZARKAMI W SOSIE WARZYWNYM

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam pieczarkami oraz ryżem, a sos aromatycznymi warzywami.
Wyszło lekko i pysznie :))
Składniki:
600g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
150g pieczarek
1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g)
2 jajka
1 cebula
2 marchewki
kawałek pora
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki mąki
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
koperek
śmietana 18%
olej
Wykonanie:
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, pieczarki z cebulą, jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety na talerz (tak będzie nam wygodniej) i doprawiamy sos. Zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną (zahartowaną wcześniej w małej ilości sosu). Dodajemy posiekany koperek. Do gorącego sosu wkładamy pulpety.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/01/pulpety-z-ryzem-i-pieczarkami-w-sosie.html