ßßß Cookit - przepis na PULPETY Z INDYKA Z MOZZARELLĄ W SOSIE PIECZARKOWYM

PULPETY Z INDYKA Z MOZZARELLĄ W SOSIE PIECZARKOWYM

nazwa

Wykonanie

Delikatne pulpety, ciągnący ser w środku, sos pieczarkowy ze świeżym koperkiem - takie zestawienie zadowoli chyba najbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :)
Składniki:
500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka)
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
liść laurowy
ziele angielskie
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki mąki
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1 marchewka
2 łyżki oleju
koperek
śmietana 18%
50g startej mozzarelli
Wykonanie:
Zmielone mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą,pieprzem i paprykami. Rękami zwilżonymi wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę startego sera
Na talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę rosołową. Chwile pogotować, aby wywar nabrał smaku, po czym i na gotujący się bulion wkładać pulpety. Gotować ok 25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz, a bulion zostanie wykorzystany do sosu.
Czas na sos. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę dodać do cebuli, smażyć całość mieszając. Dodać sól, pieprz. Zalać bulionem od gotowania pulpetów i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie wlać śmietanę uprzednio zahartowaną, zagotować, posypać koperkiem lub natką. Podawać z kaszą.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/pulpety-z-indyka-z-mozzarella-w-sosie.html