Wykonanie
Delikatne pulpety, ciągnący
ser w środku,
sos pieczarkowy ze świeżym
koperkiem - takie zestawienie zadowoli chyba najbardziej wymagających. Przygotowuję ich zawsze sporo, żeby
mieć obiad na 2 dni z głowy, bo wszyscy je bardzo lubimy :)
Składniki:500 g
mięsa mielonego (u mnie z
piersi indyka)2 łyżki
bułki tartej1
jajkoliść laurowyziele angielskie250 g
pieczarek1
cebula2 łyżki
mąkisól,
pieprzsłodka i
ostra papryka1
marchewka2 łyżki
olejukoperekśmietana 18%50g startej
mozzarelliWykonanie:Zmielone
mięso wymieszać z
jajkiem,
bułką tartą,
solą,
pieprzem i
paprykami. Rękami zwilżonymi
wodą uformować niezbyt duże pulpety, w środku każdego umieszczając trochę
startego seraNa talerzyk wsypać
mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować
wodę, wrzucić do niej
liść laurowy,
ziele angielskie,
marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze
pietruszkę i kawałek
selera naciowego), ew.
kostkę rosołową. Chwile pogotować, aby
wywar nabrał smaku, po czym i na gotujący się
bulion wkładać pulpety. Gotować ok 25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz, a
bulion zostanie wykorzystany do sosu.Czas na sos.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na
oleju.
Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę dodać do
cebuli, smażyć całość mieszając. Dodać
sól,
pieprz. Zalać
bulionem od gotowania pulpetów i gotować na małym ogniu ok 15 minut. Po tym czasie wlać
śmietanę uprzednio zahartowaną, zagotować, posypać
koperkiem lub
natką. Podawać z
kaszą.