ßßß Cookit - przepis na PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM

PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów.
Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami.
Wyszło lekko i pysznie :))
Składniki:
600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka)
1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g)
1 jajko
1 cebula
2 marchewki
kawałek pora
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki mąki
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
koperek
śmietana 18%
olej
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu. Następnie wykładamy pulpety na talerz (tak będzie nam wygodniej) i doprawiamy sos. Zaciągamy go mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i zabielamy śmietaną (zahartowaną wcześniej w małej ilości sosu). Dodajemy posiekany koperek. Do gorącego sosu wkładamy pulpety.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2016/04/pulpety-z-brazowym-ryzem-w-sosie.html