Wykonanie
Placuszki ziemniaczane z sosem i mięskiem - po węgiersku.Zawsze gdy tylko zostanie mi sosik z mięskiem, to od razu na drugi dzień robię placuszki po węgiersku.Bardzo lubimy te placki - czasem więc specjalnie robię sos aby je przyrządzićSkładniki:Placki ziemniaczane:8 dużych
ziemniakówsólpieprzjajkook 2 łyżek
mąkiolejSos:kawałek
mięsa - ok 400g - z
łopatkiliść laurowycebulkamajeranekśmietana 18%kilka
pieczarekpieprz w kulkach - marynowany ze słoika
Wykonanie:Ziemniaczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na papkę. Dodaję
jajko i
mąkę, trochę
soli,
pieprzu i mieszam. Na patelni rozgrzewam
olej i smażę małe placuszki - mniej więcej w tym samym rozmiarze. W tym samym czasie obieram i kroję na drobne kawałeczki
cebulkę. Biorę głęboką patelnię z przykryciem i zaczynam lekko podsmażać
cebulkę.
Pieczarki myję, kroję na drobna kosteczkę i dorzucam na patelnie wraz z
liściem laurowym. Następnie dodaję
mięso pokrojone wg upodobań - dość drobno np w paski. Dolewam pól szklanki
wody, mieszam i dusze pod przykryciem. Gdy
mięso jest już miękkie dodaję
przyprawy oraz
pieprz w kulkach ze słoiczka - ok 1 duża łyżka. W razie potrzeby dolewam
wody. Sosik zaciągam
śmietaną. Teraz biorę jeden placuszek, nalewam na niego obficie sosem z
mięsem i nakładam drugi placek