Wykonanie
1 kg
ziemniaków ugotowanych400 g
mąki1
jajkosólsos400 g
pieczarek1
cebula50 g
paprykiszczypta
majerankuszczypta
bazyliiszczypta
pieprzusól do smaku
olej do smażenia400 g
śmietany 18%1 łyżeczka
mąki kukurydzianejZ
ziemniaków,
maki,
jajka i
soli zagnieść ciasto na kopytka. Uformować wałeczki (można odrobinę podsypać
maką siemniaczaną. Pokroić kopytka i ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyzką cedzakową do letniej
wody i za chwilkę na durszlak, odcedzić kilka
razy podrzucić. Skropić
oliwą i przełożyć do garnka z pokrywką by nie wystygły.Przygotować sos;
Pieczarki,
cebulę i
paprykę drobno posiekać, podlać 2 łyżkami
oleju, dodać
przyprawy i smażyć do odparowaia płynów,
śmietanę wymieszać z
mąką kukurydzianą, dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Podawać z ciepłymi kopytkami.