ßßß Cookit - przepis na Mielone w sosie pieczarkowo-cebulowym

Mielone w sosie pieczarkowo-cebulowym

nazwa

Wykonanie

17:23 Jedz Taniej 0 Comments
Muszę przyznać, że ten przepis powstał z niczego. Może nie dosłownie, bo jednak jakieś składniki wykorzystałem- chodzi raczej o pomysł. Nie wiem, czy wam też się tak zdarza, ale obierając ziemniaki jeszcze nie byłem świadom tego, co później zrobię. Pierwotnie miały być frytki, potem to, potem jeszcze coś innego. Dostałem nawet przepis od koleżanki na babę ziemniaczaną, ale... z braku potrzebnych produktów powstały... mielone. Ostatecznie jednak nie żałuję i wam również polecam ten przepis wypróbować :) Zapraszam do lektury.
Potrzebujemy:
1) Kotlety:
- mięso mielone- 0,5 kg - ok. 6zł
- 1 średnia cebula- ok. 10gr
- 2 jajka- ok. 90gr
- chleb 200g- ok. 1zł
- przyprawy (sól, pieprz, papryka; możemy dodać również Vegetę i przyprawy do mielonych)
- majeranek
- olej
- 45 dag pieczarek- ok. 3zł
- 2 duże cebule- ok. 20gr
- łyżka mąki
- przyprawy (sól, pieprz, papryka)
- olej
3) Ziemniaki
- 0,5 kg ziemniaków- ok. 50gr
- olej
Koszt łączny: ok. 12zł
Przygotowanie:
I Sos:
1) Myjemy pieczarki i kroimy je w talarki
2) Pieczarki wrzucamy na patelnię i czekamy aż ściemnieją
3) W międzyczasie kroimy bardzo drobno cebulkę i podsmażamy ją aż się zarumieni
4) Cebulę wraz z olejem na którym ją smażyliśmy wrzucamy do pieczarek
5) Podczas gdy nasz sos się gotuje, my wrzucamy łyżkę mąki do szklanki i wlewamy do niej trochę wody. Mieszamy energicznie, tak aby nie zostały żadne grudki.
6) Zawartość szklanki wlewamy do naszego sosu, który następnie przyprawiamy i mieszamy
7) Czekamy aż całość się zagotuje i odstawiamy sos pod przykrywką, tak aby nie uciekła nam jego temperatura
II Kotlety:
1) Jeżeli nie mamy mięsa mielonego, to czeka nas jego zmielenie (pewnie każdy z Was ma taką maszynę jak na jednym ze zdjęć :-)
2) Suchy chleb moczymy w wodzie. Po jego namoknięciu odcedzamy wodę.
3) Następnie w tym samym narzędziu co wcześniej mielimy cebulę i chleb.
4) Powstałe "coś" przyprawiamy i dorzucamy dwa jajka
5) Bardzo dokładnie mieszamy i formujemy z tego kulki
6) Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
III Ziemniaki:
1) Obieramy i kroimy na talarki
2) Talarki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy
Jeśli kogoś zdjęcia nie przekonują, to polecam wypróbować samemu. Wybaczcie za ingerencje drugiego talerza w ostatnim zdjęciu, ale chyba też chciał załapać się do fotki. Niech mu będzie :-) Smacznego łobuzy!
Rafał
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2012/11/mielone-w-sosie-pieczarkowo-cebulowym.html