Wykonanie
17:23 Jedz Taniej 0 CommentsMuszę przyznać, że ten przepis powstał z niczego. Może nie dosłownie, bo jednak jakieś składniki wykorzystałem- chodzi raczej o pomysł. Nie wiem, czy wam też się tak zdarza, ale obierając
ziemniaki jeszcze nie byłem świadom tego, co później zrobię. Pierwotnie miały być frytki,
potem to,
potem jeszcze coś innego. Dostałem nawet przepis od koleżanki na babę ziemniaczaną, ale... z braku potrzebnych produktów powstały... mielone. Ostatecznie jednak nie żałuję i wam również polecam ten przepis wypróbować :) Zapraszam do lektury.Potrzebujemy:1) Kotlety:-
mięso mielone- 0,5 kg - ok. 6zł- 1 średnia
cebula- ok. 10gr- 2
jajka- ok. 90gr-
chleb 200g- ok. 1zł-
przyprawy (
sól,
pieprz,
papryka; możemy dodać również
Vegetę i
przyprawy do mielonych)-
majeranek-
olej- 45 dag
pieczarek- ok. 3zł- 2 duże
cebule- ok. 20gr- łyżka
mąki-
przyprawy (
sól,
pieprz,
papryka)-
olej3)
Ziemniaki- 0,5 kg
ziemniaków- ok. 50gr-
olejKoszt łączny: ok. 12złPrzygotowanie:I Sos:1) Myjemy
pieczarki i kroimy je w talarki2)
Pieczarki wrzucamy na patelnię i czekamy aż ściemnieją3) W międzyczasie kroimy bardzo drobno
cebulkę i podsmażamy ją aż się zarumieni4)
Cebulę wraz z
olejem na którym ją smażyliśmy wrzucamy do
pieczarek5) Podczas gdy nasz sos się gotuje, my wrzucamy łyżkę
mąki do szklanki i wlewamy do niej trochę
wody. Mieszamy energicznie, tak aby nie zostały żadne grudki.6) Zawartość szklanki wlewamy do naszego sosu, który następnie przyprawiamy i mieszamy7) Czekamy aż całość się zagotuje i odstawiamy sos pod przykrywką, tak aby nie uciekła nam jego temperaturaII Kotlety:1) Jeżeli nie mamy
mięsa mielonego, to czeka nas jego zmielenie (pewnie każdy z Was ma taką maszynę jak na jednym ze zdjęć :-)2) Suchy
chleb moczymy w wodzie. Po jego namoknięciu odcedzamy
wodę.3) Następnie w tym samym narzędziu co wcześniej mielimy
cebulę i
chleb.4) Powstałe "coś" przyprawiamy i dorzucamy dwa
jajka5) Bardzo dokładnie mieszamy i formujemy z tego kulki6) Kulki obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju.III
Ziemniaki:1) Obieramy i kroimy na talarki2) Talarki wrzucamy na rozgrzany
olej i smażymy
Jeśli kogoś zdjęcia nie przekonują, to polecam wypróbować samemu. Wybaczcie za ingerencje drugiego talerza w ostatnim zdjęciu, ale chyba też chciał załapać się do fotki. Niech mu będzie :-) Smacznego łobuzy!Rafał