Wykonanie
Delikatne, drobiowe pulpeciki + spaghetti z
grzybowym sosem to wspaniałe zestawienie obiadowe.Jest syte i pożywne więc wspaniale pasuje na jesienno-zimowy obiad ...
Składniki:Na klopsiki:400 g
mięsa mielonego drobiowego1
kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta)1
jajkomajeraneksól,
pieprzbułka tartaolejNa sos:300g brązowych
pieczarek1
cebulabulionmały pęczek
pietruszki lub
koperkusól,
pieprzliść laurowyziele angielskieolej1 łyżeczka
mąki2 łyżeczki
śmietany 18 %Wykonanie:
Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą
bułką,
jajkiem,
solą,
pieprzem i
majerankiem. Formujemy małe klopsiki i każdy obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej
cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki
pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z
cebulą. Następnie całość podlewamy
bulionem, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz sos:
mąkę mieszamy ze
śmietaną, dodajemy łyżkę
sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych
grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się.Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył
makaron. Na wierzch wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki.