ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami.

Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami.

nazwa

Wykonanie

Mam dziś dla Was przepis na krokiety z kiszoną kapusta i grzybami. Ja do moich użyłam zwykłych pieczarek, ale możesz dać grzyby jakie masz ;)
Na przygotowanie trzeba poświęcić trochę czasu, ale część z nich można zamrozić na późnej.
Składniki na farsz :
* 1 kg kiszonej kapusty,
* 2 marchewki, startych na tarce,
* 500 g pieczarek, pokrojonych,
* 2-3 cebule, pokrojone,
* 2 ziarna ziela angielskiego,
* 2 liście laurowe,
* kilka ziaren pieprzu,
* sól, pieprz,
Składniki na naleśniki :
* 450 ml mleka,
* 350 g mąki,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka soli,
* 1/2 łyżeczki pieprzu,
* 2 łyżki oliwy,
Potrzebujesz także:
* 2 jajka, roztrzepane,
* 1 szklanka bułki tartej,
* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :
Farsz :
Kapustę, wypłucz w wodzie, przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 h ( do czasu aż kapusta będzie miękka ).
Odcedź kapustę i ostudź, wyjmij z niej ziarna i liście, pokrój na drobniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż cebulę i dodaj do kapusty.
Na tej samej patelni rozgrzej koleją łyżkę oliwy i podsmaż grzyby, dodaj do kapusty.
Przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie zmieszaj.
Naleśniki :
Mleko, jajko, sól, olej i pieprz wymieszaj.
Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
Jeżeli ciasto będzie za gęste dodaj odrobinę mleka lub wody, w odwrotnej sytuacji mąkę.
Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną patelnie przy pomocy łyżki wazowej, szybko rozprowadź po całej powierzchni.
Smaż około 20 - 30 sekund z każdej strony.
Krokiety :
Na środek naleśnika nakładaj 1-2 łyżki farszu.
Zawiń boki do środka, następnie dół i zroluj.
Powtarzaj aż wykorzystasz cały farsz lub naleśniki.
Gotowego krokieta obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smaż na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju na złoty kolor.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2014/10/krokiety-z-kiszona-kapusta-i-grzybami.html