Wykonanie
Fasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to
fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z
fasoli. Przepis odgrzebany ze starej książki, Dania z
grochu i
fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem
sosów.
SKŁADNIKI:1/2 kg.
fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej2
cebule2
marchewki3
jajka1/2
pietruszki1/2
pora1 łyżeczka
majeranku20 dag
pieczarekszczypta
gałki muszkatołowej4 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz do smakuopcjonalnie 2 ząbki
czosnkuliść laurowy,
ziele angielskie1 łyżka
oleju do smażeniaWYKONANIE
Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin do namoczenia.Gotujemy w wodzie do miękkości
zielem angielskim i
liściem laurowym i warzywami ( oprócz
cebuli )
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy obrane i starce na tarce
pieczarki.
Ugotowaną
fasolę,
cebulę z
pieczarkami oraz warzywa miksujemy. Dodajemy
jajka,
bułkę tartą oraz
przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.Wyrobioną masę przekładamy do formy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 60 min. do uzyskania złotego koloru.
Pasztet podajemy na zimno z
pieczywem, sosami
kiszonym ogórkiem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.