ßßß Cookit - przepis na Pasztet z fasoli z pieczarkami

Pasztet z fasoli z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Fasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej książki, Dania z grochu i fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem sosów.
SKŁADNIKI:
1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej
2 cebule
2 marchewki
3 jajka
1/2 pietruszki
1/2 pora
1 łyżeczka majeranku
20 dag pieczarek
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie 2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka oleju do smażenia
WYKONANIE
Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin do namoczenia.
Gotujemy w wodzie do miękkości zielem angielskim i liściem laurowym i warzywami ( oprócz cebuli )
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy obrane i starce na tarce pieczarki.
Ugotowaną fasolę, cebulę z pieczarkami oraz warzywa miksujemy. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrobioną masę przekładamy do formy.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 60 min. do uzyskania złotego koloru.
Pasztet podajemy na zimno z pieczywem, sosami kiszonym ogórkiem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/06/pasztet-z-fasoli-z-pieczarkami.html