ßßß
Składniki na 2 keksówki:1 kg łopatki wieprzowej0 , 5 kg brzucha wieprzowego2 piersi z kurczaka0,5 kg wątróbki drobiowej2 łyżki oleju roślinnego6 ziaren ziela angielskiego6 liści laurowych12 ziaren pieprzu czarnego2 duże marchewki2 średnie pietruszki1 mały seler1 duża cebula6 łyżek bułki tartej2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka gałki muszkatołowej2 łyżeczki soli1 łyżeczka pieprzu150 g suszonych śliwek1 ząbek czosnku4 jajka1. Łopatkę i brzuch wieprzowy kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka ok. 6 l. Dokładamy piersi z kurczaka, włoszczyznę z cebulą, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liście laurowe oraz łyżeczkę soli. Gotujemy ok. 80 minut na wolnym ogniu.2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do ostygnięcia.3. Przesmażamy wątróbkę na oleju po kilka minut z każdej strony i również studzimy.4. Mięso razem z wątróbkę i warzywami przekręcamy dwa razy przez maszynkę do mielenia mięsa lub miksujemy w malakserze.5. Śliwki suszone (wcześniej namoczone) kroimy na mniejsze kawałki.6. Dodajemy do masy mięsno-warzywnej: łyżeczkę soli, pieprz, majeranek, tymianek, gałkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, śliwki, tartą bułkę oraz jaja. Mieszamy ręką lub w malakserze.7. Do wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanych olejem keksówek przekładamy pasztet.8. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 180 °C.