ßßß
Składniki:2 kg oczyszczonych i pokrojonych flaków wołowych1 duża marchew1 średnia cebula1 mały seler1 średnia pietruszka2 ząbki czosnku1 kostka rosołu wołowego3 łyżeczki majeranku1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka gałki muszkatołowejsól do smakuziele angielskie2 liście laurowe2 łyżki mąki pszennej2 łyżki masłaWykonanie:Flaki opłukać w ciepłej wodzie, następnie moczyć w zimnej wodzie 1 godzinę lub dłużej. Odcedzić, zalać zimną wodą i zagotować. Wyłączyć palnik i odczekać około 10 minut. Ponownie odcedzić i opłukać flaki w zimnej wodzie. Pokroić warzywa na paseczki i dodać do garnka z flakami, zalać zimną wodą. Gotować około 2 godzin. Do ugotowanych flaków dodać przyprawy i gotować jeszcze 15 minut. Na koniec robimy na patelni zasmażkę z masła, mąki i dodajemy szklankę wywaru z gotujących się flaków. Gotową zasmażkę dodajemy do garnka i zagotowujemy całość, doprawiamy solą.Smacznego!