Wykonanie
Cześć i czołem ;) Wracam do Was po świątecznej przerwie troszkę jeszcze rozleniwiona, ale gotowa do pracy :) Mam nadzieję, że zdążyliście już trochę odpocząć po świątecznych smakołykach, bo ja powoli dochodzę do siebie i, choć lekki ciastowstręt mam nadal, planuję dla Was całą masę pyszności. Głównie dietetycznych oczywiście, bo wypada chociaż przez kilka dni poudawać, że się jest na diecie, jak wszyscy ;PPonieważ na ciasta na razie ochoty nie mam, a w domu wciąż znajduję poupychane w szafkach
słodycze i inne takie, moja coroczna poświąteczna „dieta” stoi pod wielkim znakiem zapytania. Co poradzić, że tak lubię jeść i nie umiem sobie odmówić chociaż kawałeczka, jeżeli mam na coś ochotę? W końcu nie wszyscy musimy wyglądać, jak modelki Victoria’s Secret, prawda? ;)W każdym razie ciast na razie nie piekę, a słodkości wszelakich planuję unikać przynajmniej do końca tygodnia (no wiecie, cele trzeba sobie wyznaczać realne ;P), więc postanowiłam powyżywać się trochę kulinarnie przy obiadach. I tak na dobry początek upiekłam wczoraj przepyszną tartę, na którą „smaka” miałam już przed świętami, ale gdzieś pomiędzy pierogami a
śledziem zwyczajnie zabrakło mi czasu.Kruchy spód w tej tarcie pokryty jest warstewką mojego ulubionego
sera cheddar,
szpinakiem i
pieczarkami. Prawda, że brzmi smakowicie? Do tego słodko-słony, delikatnie kwaśny karmelizowany
czosnek oraz kremowy sos, który śmiało możecie odchudzić nieco dodając
mleka lub rzadkiego
jogurtu naturalnego zamiast kremówki.Chociaż przygotowanie składa się z kilku etapów, tak naprawdę całość jest bardzo prosta, a zagniatając ciasto na spód dzień wcześniej, możecie sobie oszczędzić nieco czasu. Do tego
tarta świetnie smakuje odgrzana w kuchence mikrofalowej lub rozgrzanym do 150ºC piekarniku. Wystarczy kilka minut i gotowe :)Jeżeli nie jesteście przekonani do karmelizowanego
czosnku, możecie ten etap pominąć i po prostu dodać
czosnek do podsmażanych
grzybów. Czasami jednak warto spróbować czegoś nowego. Piotrek nie zawsze dobrze przyjmuje kulinarne nowości, a tym razem nie narzekał ;)Polecam :)
*na podstawie tego przepisuSkładniki na spód:300g
mąki pszennej185g niesolonego
masła150 – 180ml zimnej
wodyduża szczypta
soli (można pominąć)Karmelizowany
czosnek:3 główki
czosnku1 łyżka
oliwy1 łyżka
octu balsamicznego1 szklanka
wody1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżka
syropu klonowegosól i
pieprz do smakuNadzienie:około 400 – 500g
pieczarek (dałam jasne i ciemne)1 łyżka
masła lub
oliwy2 szklanki
świeżego szpinaku170g
sera cheddar startego na tarce o dużych oczkach3 duże
jajka1/2 szklanki gęstego
jogurtu greckiego1/2 szklanki
śmietany kremówkisól i
pieprz do smaku (dałam około 2 łyżeczki
soli i 1 łyżeczkę
pieprzu)Wykonanie:Zacznij od przygotowania
spodu.
Mąkę umieść w dużej misie, dodaj posiekane
masło i przesiekaj nożem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki. Stopniowo dodawaj
wodę i zagnieć jednolite ciasto.Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy (tak, żeby można było nim wyłożyć również brzegi formy). W razie potrzeby podsypuj delikatnie
mąką.Gotowe ciasto przenieś do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką formy. Najłatwiej zrobić to owijając ciasto delikatnie wokół wałka. Ułóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem (lub rolując wałkiem po brzegu formy) odetnij jego nadmiar. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.*Podczas gdy ciasto się chłodzi, zajmij się przygotowaniem pozostałych składników.
Czosnek obierz, umieść w małym rondelku i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj przez 2 – 3 minuty, aż zacznie mięknąć, po czym odcedź.Rondelek wytrzyj do sucha i na średniej mocy palnika rozgrzej w nim 1 łyżkę
oliwy. Wrzuć
czosnek i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, aż
czosnek zacznie się przyrumieniać. Dodaj
ocet balsamiczny,
wodę oraz
przyprawy i zagotuj. Gotuj przez 10 – 12 minut, po czym dodaj
syrop klonowy i gotuj przez kolejne kilka minut, do momentu, gdy płyn prawie całkiem wyparuje i stworzy coś w rodzaju
syropu, oblepiającego
czosnek. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Pieczarki oczyść dokładnie i pokrój w niezbyt cienkie plastry.Na patelni rozgrzej tłuszcz (
masło lub
oliwę) i podsmażaj partiami przygotowane wcześniej
grzyby, aż się zarumienią. Zdejmuj z patelni i odsączaj na papierowym ręczniku. Pamiętaj, żeby nie wrzucać wszystkich
grzybów na raz na patelnię, bo zamiast usmażyć, udusisz je i nie zezłocą się.Schłodzony spód ciasta przykryj dokładnie papierem do pieczenia, zakrywając też brzegi. Na wierzchu rozsyp równomiernie kulki ceramiczne,
fasolę lub
groch i piecz pod takim przykryciem przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika i ostrożnie zdejmij papier razem z obciążeniem. Na dnie rozsyp równo tarty
ser, na to wyłóż
szpinak, a następnie podsmażone
pieczarki.
Jajka roztrzep z
jogurtem oraz kremówką i dopraw do smaku. Tak przygotowaną mieszankę wylej na
ser oraz warzywa, a na wierzchu porozkładaj karmelizowany
czosnek.Wstaw całość ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 30 – 40 minut, aż wierz się zetnie i zacznie nabierać koloru. Przd podaniem przestudź lekko.Smacznego :)
*Im lepiej schłodzone ciasto kruche, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie się kurczyć w piekarniku. Możesz ciasto przygotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc.