Wykonanie
Wczoraj miałam wolne. Ostatni dzień mojego długiego weekendu postanowiłam dobrze wykorzystać, i sprawić przyjemność moim
Panom jakimś dobry obiadkiem. Długo się zastanawiałam, przeglądałam zawartość lodówki i stron internetowych w poszukiwaniu inspiracji. Tak oto trafiłam do Violi, i kiedy zobaczyłam jej zupę z persymon wiedziałam, że muszą ją zrobić. Traf chciał, że kiedy byliśmy ostatnio na bazarze, kupiłam dokładnie sześć
owoców kaki... Takim zrządzeniom losu nie wolno się sprzeciwiać! Zupę przygotowałam od razu - wyszła gęsta, kremowa, nieco słodkawa i pachnąca
kolendrą (do zupy dodałam sproszkowanej, którą uwielbiam, i która moim zdaniem świetnie tu pasuje). Ogólnie przepisem i jego efektami jestem zachwycona i uważam, że wieść o takich pysznościach szerzyć należy. Dlatego mimo, że nie zupa jest głównym tematem wpisu (nie umiem ładnie sfotografować zupy. Nie umiem - i już), postanowiłam poświęcić jej akapit. Spróbujcie - warto! Jeśli lubicie krem
marchewkowy czy
dyniowy - ten też Wam zasmakuje.Teraz przejdę do meritum, czyli wczorajszego dania głównego. Po długim i ciężkim dniu pracy Panowie samą zupką by się nie najedli... Myślałam więc dalej. Miałam pół kilo
pieczarek, które kupuję rzadko, ale tym razem jakimś dziwnym trafem znalazły się w koszyku. Może
tarta...? Nie, nie miałam chęci na kruche... I wtedy mnie olśniło.
Drożdżowe! Zawsze pyszne. A kiedy ma się cały dzień wolny, aż grzech nie skorzystać. Wykorzystałam przepis z rolady ze
szpinakiem - ciasto znów wyszło pyszne - z zewnątrz przypieczone i chrupiące, w środku miękkie. A
pieczarki podduszone w
czerwonym winie w roli nadzienia sprawdziły się świetnie! Polecam tak samo jak zupę - niebo w gębie! W dodatku bardziej uniwersalne, bo Panowie byli zachwyceni. I najedzeni też.Rolada drożdżowa z
pieczarkamiSkładniki:(na 1 dużą roladę)ciasto:500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży280 ml letniej
wody30 ml
oliwy1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solifarsz:500 g
pieczarek1 duża
cebula40 g
masła125 ml czerwonego
wytrawnego wina1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżka suszonego
tymianku1 łyżka
octu balsamicznegododatkowo:1
jajkoMąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, w które wkruszyć
drożdże. Zasypać
cukrem, zalać połową
wody i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Do miski z
mąką dodać resztę
wody i
sól, zagnieść. Wlać
oliwę, zagnieść gładkie, nieklejące się ciasto.Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką. Odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozpuścić
masło, wrzucić
cebulę, zeszklić. Dodać
pieczarki, podsmażyć 5 minut. Wlać
wino, dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Zdjąć pokrywkę, wsypać
sól,
pieprz i
tymianek, smażyć, aż większość płynu odparuje (nadzienie powinno być gęste, nieowdnite). Wlać
ocet, wymieszać.Zdjąć z ognia i ostudzić.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x35 cm. Nałożyć farsz, zostawiając 2 cm wolne z każdego brzegu. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu ciasno w roladę, końcówki skleić i podwinąć pod spód.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złaczeniem do dołu.Odstawić na 20 minut.
Jajko roztrzepać. Posmarować wierzch ciasta.Piec w 190 st. C. 25-30 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.Podawać ciepłe.Smacznego!Wieczorem oczywiście cieszyliśmy się nowym nabytkiem - taki telewizor to naprawdę duża frajda! Mimo, że tak naprawdę to tylko zbędny gadżet, fajnie jest go
mieć. Filmy w domowym zaciszu zdecydowanie zmieniają klimat...