ßßß
Składniki:10 sztukBułki:500 g mąki pszennej (plus trochę do podsypania)20g świeżych drożdżyszczypta cukru1 szklanka letniego mleka2 łyżki roztopionego masła1 jajko (o temperaturze pokojowej)płaska łyżeczka soli1 jajko (do posmarowania bułek)4-5 łyżek nasion słonecznikaFarsz:1 kg pieczarek1 duża cebula2 łyżki oliwysólpieprzWykonanie:Do miski wkruszamy drożdże, zasypujemy je odrobiną cukru, trzeba łyżkami mąki i zalewamy połową letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce (pod przykryciem) na około 10 minut, aby drożdże ruszyły.Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.Do rozczynu wlewamy pozostałą porcję mleka, dodajemy masło, jajko, mąkę i sól.Składniki mieszamy i dobrze wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto (użyłam robota kuchennego). Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy na 10 części. Porcję rozwałkowujemy, na podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 1cm. Nakładamy 1/10 farszu z pieczarek i dokładnie sklejamy krawędzie, zawijając końce do środka. Formujemy podłużne bułeczki („wałeczki”).Gotowe układamy sklejeniem na dół, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami słonecznika.Pieczemy przez 15 -20 minut, aż nabiorą rumianego koloru.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)