Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Wczoraj podrzuciłam Wam pomysł na barszczyk czerwony z winem, dziś postawiłam na zagrychę do niego :) Paszteciki z kapustą i pieczarkami będą w sam raz. Niby trochę trwa zanim będą gotowe, ale w sumie to: ciasto rośnie łącznie 1,5 godziny – samo, kapusta gotuje się koło godziny – sama, my w zasadzie musimy skupić się na zagnieceniu wspomnianego ciasta, przygotowaniu pieczarek i podsmażeniu. Żadna filozofia. A efekt powalający. Paszteciki, z tego przepisu są mięciutkie i puszyste , może się nawet okazać, że znikną szybciej niż popijany do nich barszczyk ;)
Składniki: na około 15 pasztecików
Ciasto:
250 g mąki
¾ łyżeczki soli
90 ml mleka
8 g świeżych drożdży
½ łyżeczki cukru
100 g masła
1 jajko
Farsz:
½ kg pieczarek
250 g kapusty kiszonej
½ cebuli
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto: Około 40 ml ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Pozostawiamy na około 15 minut pod przykryciem, w ciepłym miejscu, aż drożdże „ruszą”. Do garnka wlewamy pozostałe mleko i wkładamy masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Gdy przestygnie wbijamy jajko i roztrzepujemy. Mąkę z solą przesiewamy i dodajemy do niej drożdżowy rozczyn i mleko z jajkiem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę. Po tym czasie, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na dwa prostokąty o wymiarach około 30×20 cm.
Farsz: Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy około godziny. Odcedzamy, a gdy wystygnie odciskamy wodę i siekamy. Cebule oraz pieczarki obieramy i drobno kroimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Solimy. Dodajemy pieczarki i dusimy dopóki pieczarki nie zmiękną, a sok odparuje. Dorzucamy kapustę, smażymy kilka minut i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy z ognia i studzimy.
Gotowy farsz rozkładamy na dwa prostokąty i zwijamy w rulon po dłuższym boku. Kroimy na ok. 5 cm kawałki i lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce w 2 cm odstępach. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu, aby paszteciki nabrały jasno brązowego koloru). Smacznego!
A tutaj z barszczykiem wigilijnym z winem :
A gdybyście mieli ochotę przyozdobić swój stół w ręcznie robione świąteczne tealighty – dajcie znać! Mogę dać Wam namiar do twórcy ;) Oto one:
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)
Źródło:http://panismaczna.com/paszteciki-z-kapusta-kiszona-i-pieczarkami