Wykonanie
Paszteciki wychodzą pyszne :), idealnie komponują się z barszczem .Składniki na ciasto:500 g
mąki50 g
drożdży250 g
masła0,5 szklanki
śmietany1
jajkoszczypta
soliszczypta
cukruDrożdże rozetrzeć z
cukrem i
jajkiem. Na stolnicę przesiać
mąkę dodać szczyptę
soli,
masło,
śmietanę, posiekać. Dodać
drożdże z
jajkiem i zagnieść gładki ciasto. podsypać
mąką, przykryć ciepła miską i pozostawić do wyrośnięcia.Składniki na farsz:600 g
kiszonej kapusty700 g
pieczarek2
cebulesólpieprzKapustę przepłukać, pociąć na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać
wodą i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 45 min.Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną
cebulę na 3 łyżkach
oleju. Dodać do niej ugotowaną, odcedzoną
kapustę i dusić ok 25 min do odparowania
wody.
Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną
soli.
Pieczarki smażymy prawie do całkowitego odparowania
wody.
Pieczarki połączyć z
kapustą. Doprawić
solą i
pieprzem. Chwilę razem dusić.Przygotowanie pasztecików:Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta (tak aby powstała niewielka zakładka), zalepcić i pociąć pod skosem na 6 - 7 cm fragmenty. Czynność powtórzyć na pozostałej części ciast.Pokrojone paszteciki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Paszteciki pieczemy ok. 45 min w 1 90 ° C.Smacznego :)