ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Paszteciki wychodzą pyszne :), idealnie komponują się z barszczem .
Składniki na ciasto:
500 g mąki
50 g drożdży
250 g masła
0,5 szklanki śmietany
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem i jajkiem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli, masło, śmietanę, posiekać. Dodać drożdże z jajkiem i zagnieść gładki ciasto. podsypać mąką, przykryć ciepła miską i pozostawić do wyrośnięcia.
Składniki na farsz:
600 g kiszonej kapusty
700 g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
Kapustę przepłukać, pociąć na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 45 min.
Na dużej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę na 3 łyżkach oleju. Dodać do niej ugotowaną, odcedzoną kapustę i dusić ok 25 min do odparowania wody.
Pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć na drugiej patelni z odrobiną soli. Pieczarki smażymy prawie do całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z kapustą. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę razem dusić.
Przygotowanie pasztecików:
Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta (tak aby powstała niewielka zakładka), zalepcić i pociąć pod skosem na 6 - 7 cm fragmenty. Czynność powtórzyć na pozostałej części ciast.
Pokrojone paszteciki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Paszteciki pieczemy ok. 45 min w 1 90 ° C.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/11/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami.html