Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
drożdże 40 gramów
żółtka 2 sztuk
jajko 1 sztuk
śmietana 1 szklanek
masło 50 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
kapusta kiszona 250 gramów
cebula 1 sztuk
masło 8 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Ciasto: do
mąki dodać
drożdże roztarte z
cukrem i
śmietaną, 2
żółtka i
jajko, 7 łyżek roztopionego
masła i szczyptę
soli. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1h.Farsz:
kapustę gotować 30 minut w niewielkiej ilości
wody. Odparować, odcedzić i posiekać. Oczyszczoną
cebulę posiekać i zeszklić na łyżce
masła. dodać
kapustę, przyprawić i dusić 20 minut pod przykryciem.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać krążki o średnicy 10 cm. na każdym ułożyć kopiastą łyżkę farszu i dobrze zlepić brzegi. Pierogi ułożyć w odstępach na natłuszczonej blasze, posmarować
żółtkiem rozmąconym z
wodą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco lub na zimno.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy mączne weg.WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: