ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
drożdże 40 gramów
żółtka 2 sztuk
jajko 1 sztuk
śmietana 1 szklanek
masło 50 gramów
cukier 1 łyżek stołowych
kapusta kiszona 250 gramów
cebula 1 sztuk
masło 8 łyżek stołowych
żółtko 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ciasto: do mąki dodać drożdże roztarte z cukrem i śmietaną, 2 żółtka i jajko, 7 łyżek roztopionego masła i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Farsz: kapustę gotować 30 minut w niewielkiej ilości wody. Odparować, odcedzić i posiekać. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła. dodać kapustę, przyprawić i dusić 20 minut pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać krążki o średnicy 10 cm. na każdym ułożyć kopiastą łyżkę farszu i dobrze zlepić brzegi. Pierogi ułożyć w odstępach na natłuszczonej blasze, posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco lub na zimno.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy mączne weg.
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4626/Pierogi-z-kapusta