Wykonanie
Kulebiak z
kapustą i
grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych
grzybów i ugotowanej
kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje
kapusty i
grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo
grzybów, więc mój kulebiak był dosyć
grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho -
drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne
drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie.przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r
ciasto:250 g
mąki1 - 2
żółtka1
jajo20 g świeżych
drożdży70 g
masła1 łyżeczka
cukru3-4 łyżki
śmietanyszczypta
solinadzienie250 g ugotowanej
kapusty kiszonej1 duża
cebula200 g ugotowanych,
suszonych grzybówsólpieprzjajko - opcjonalnieprzygotowanie:Farsz:
Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną
cebulę usmażyć na złoto na
maśle. Dodać posiekaną
kapustę i
grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać, doprawić
solą, dodać sporo
pieprzu. Przestudzić. Można dodać
jajko które zwiąże farsz, ale nie jest to konieczne.Przygotować ciasto.
Drożdże rozmieszać z
cukrem i 2 łyżkami
śmietany. Odstawić na chwilę na bok - 2-3 minuty. Na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły
mąkę,
masło,
drożdże wymieszane z
cukrem i
śmietaną, resztę
śmietany,
jaja,
żółtka i
sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Można też ciasto wyrobić w robocie.Oderwać niewielki kawałek ciasta, wielkości
orzecha, do ozdobienia kulebiaka. Pozostałe ciasto rozwałkować na posypanym
mąką blacie lub od razu na papierze do pieczenia, na prostokąt o grubości ok 0,5 - 1 cm. Na środek nałożyć wzdłuż nadzienie w kształcie podłużnego pasa. Dwa dłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobnie zaginając ciasto. Skleić pozostałe boki, a górę ozdobić np listkami wyciętymi z oderwanego i rozwałkowanego cienko kawałka ciasta. Ozdoby przed przyklejeniem posmarować
białkiem. Zwinięty kulebiak przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 50 minut. Po tym czasie posmarować całość
białkiem lub
jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 40 - 45 minut. Podawać z czerwonym barszczykiem. Smacznego!