Wykonanie
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąkipół kostki
masła2,5 deko
drożdży1/8 szklanki ciepłego
mlekapół łyżeczki
cukru2
jajkapół łyżeczki
soliSkładniki na farsz:0,5 kg
kapusty kiszonej2 garście
suszonych grzybówsólpieprz2 małe
cebuleGrzyby należy namoczyć na noc. Kroimy je drobno i wraz z
cebulą pokrojoną w piórka dodajemy do garnuszka.
Kiszoną kapustę należy przepłukać w zimnej wodzie by straciła trochę na kwaśności. Po odciśnięciu
kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnuszka, podlewamy troszkę
wodą.Wstawiamy na mały gaz i dość często mieszamy. Dusimy tak pod przykryciem około 40 minut, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia.Rozrabiamy
drożdże z letnim
mlekiem i połową łyżeczki
cukru.
Masło rozpuszczamy. Do przesianej
mąki dodajemy
sól,
masło,1
jajko i rozrobione
drożdże. Wszystko mieszamy razem a
potem przez chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy ja na prostokąt. Na połowie wykładamy farsz, zawijamy drugą połową bez farszu i zlepiamy. Górne ciasto nacinamy delikatnie nożem na wybraną wielkość pasztecików . Nie kroimy do końca- dzięki temu farsz nie wypłynie podczas pieczenia a paszteciki łatwiej się później odrywa od siebie. Paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy
żółtkiem- dzięki temu nabiorą ładnego złotego koloru. Pieczemy je w temperaturze 200stopni około 15- 20 minut.