Wykonanie
« Powrót  Knysze
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
jajka 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
cukier 0,5 łyżek deserowych
drożdże 20 gramów
sól 1 łyżek deserowych
kapusta kiszona 500 gramów
cebulka 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Ciasto:
drożdże rozprowadzić z łyżeczką ciepłego
mleka,
cukru i
mąki. Z przesianej
maki,
jajka,
mleka i
drożdży wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie lśnić i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza, dodać stopione
masło i wyrabiać jeszcze parę minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Nadzienie:pokrojona
kapuste ugotowac w małej ilości
wody, osączyć. Oczyszczona
cebulę posiekać i przesmazyć na
oleju. Dodac
kapustę, doprawić do smaku
pieprzem oraz
sola i dusić 15 minut.2
jajka ugotować na twardo, obrać z łupki i posiekać. wyrośnięte ciasto podzielić na 18 porcji. Każda rozwałkować na cienki kwadrat, posypać
jajkiem i przykryć
kapustą. Złożyć jak chusteczkę, zaginając rogi do środka. Zalepić. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec ok. 30 minut w 190 stopniach. Gdy się zrumienią, posmarować stopionym
masłem i ponownie wstawić do piekarnika.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.WigiliaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: