ßßß Cookit - przepis na Knysze

Knysze

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Knysze
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
jajka 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
cukier 0,5 łyżek deserowych
drożdże 20 gramów
sól 1 łyżek deserowych
kapusta kiszona 500 gramów
cebulka 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozprowadzić z łyżeczką ciepłego mleka, cukru i mąki. Z przesianej maki, jajka, mleka i drożdży wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie lśnić i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza, dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze parę minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:pokrojona kapuste ugotowac w małej ilości wody, osączyć. Oczyszczona cebulę posiekać i przesmazyć na oleju. Dodac kapustę, doprawić do smaku pieprzem oraz sola i dusić 15 minut.
2 jajka ugotować na twardo, obrać z łupki i posiekać. wyrośnięte ciasto podzielić na 18 porcji. Każda rozwałkować na cienki kwadrat, posypać jajkiem i przykryć kapustą. Złożyć jak chusteczkę, zaginając rogi do środka. Zalepić. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 30 minut w 190 stopniach. Gdy się zrumienią, posmarować stopionym masłem i ponownie wstawić do piekarnika.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Wigilia
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9687/Knysze